The Future Courtyard. Copenhagen, ongoing


Climate change is contributing to more sporadic and intense rainfall events, like the cloudburst Copenhagen experienced in July 2011, which caused more than DKK 6 bn in damage. The city’s sewers are no longer dimensioned to handle such large quantities of water and renovation has proven to be too costly for the municipality.

The Future Courtyard is part of an innovation project that aims to explore innovative technological solutions that employ green infrastructure to mitigate the effects of climate change. The project is the result of a collaboration-driven innovation process between residents, advisors, HOFOR, the Copenhagen Innovation Center and the municipality's Technical and Environmental Agency (TMF). The Future Courtyard focuses on storing, recirculating and utilising rainwater for both functional and recreational purposes within the courtyard of a perimeter block. Stormwater is thus transformed into a resource for growing food, irrigating the landscape, washing bicycles, playing and sharing with local wildlife. 


Rather than adopting the conventional and costly approach of excavating a retention basin, the courtyard makes use of a “Climate Wall” that acts as an above ground water reservoir, capable of handling a 100-year rainfall event. This will be the first courtyard in Copenhagen to feature a permanent lake.


The Future Courtyard transforms construction waste into a resource. The courtyard is mainly built of recycled building materials, which are usually considered waste. This saves resources and reduces CO2 emissions, as energy is not used to produce and transport new materials. 


For more information about the project visit Klimakvarter.



Using Format